VISUELE REKENMATERIALEN

Geen rekeninzicht door gebrek aan overzicht

Voor ernstige rekenproblemen heeft Mijn Werkplekje visueel rekenmateriaal ontwikkeld. Het is een feit dat veel kinderen rekenproblemen ervaren, omdat ze geen overzicht krijgen en hierdoor vervolgens ook geen inzicht krijgen. Veel kinderen ervaren deze problemen, maar beelddenkers in het bijzonder. Het leren van de tafels in groep 4  en het leren klokkijken is voor veel ouders herkenbaar moeizaam proces. De rekenmaterialen van mijn werkplekje zijn visueel rekenmateriaal en kunnen helpen bij het vinden van overzicht. Hierdoor kunen kinderen het begrijpen, krijgen ze inzicht en snappen ze welke stappen ze moeten zetten.. Dit noemen we de denkstappen in het proces. Wanneer je deze stappen zelf kunt maken, spreken we van automatiseren. Automatiseren is de basis voor de rekenontwikkeling. Als dit fundament stevig is, kun je verder bouwen en werken aan het memoriseren.

Klokkijken oefenen

Zoals hierboven al beschreven herkennen veel ouders de strijd bij leren klokkijken. Tegenwoordig snappen veel kinderen wel de digitale klok, deze komen ze ook veel tegen in onze digitale wereld. Toch moeten onze kinderen op school eerst de analoge klok leren, klokkijken in groep 4. Mijn Werkplekje heeft een vertaalslag gemaakt van de analogo klok naar de digitale klok.  Door het klokkijken te oefenen met twee kleuren op een wisbordje, wordt er meer steun en overzicht geboden. Als je eerst oefent met het leren van analoog klokkijken (de klok met de wijzers), kun je vervolgens de stap maken naar de digitale klok. Maar als het helpend is om eerst de digitale klok te pakken is deze werkwijze met onze klokken ook mogelijk. Voor sommige kinderen is het veel duidelijker om vanuit de digitale klok het analoge klokkijken te leren. De klokken van Mijn Werkplekje maken de verbinding van anoloog klokkijken naar digitaal klokkijken, maar ook andersom.  Onze ervaring is dat ouders en kinderen het leuk vinden om klokkijken te oefenen met een wisbordjes. Daarbij zijn de wijzers te draaien en kun je samen met de kinderen op ieder moment van de dag oefenen. Ook worden de klokken van Mijn Werkplekje klassikaal ingezet. Kijk hiervoor naar onze schoolpakketten met mooie kortingen.

Splitshuisjes en getal van de dag

Het leren splitsen tot 10 is de basis voor het rekenen tot 10. Hiervoor zijn de splitshuisjes door Mijn Werkplekje ontwikkeld. Kinderen oefenen hier met het splitsen, maar krijgen ook het overzicht wat ze hiermee kunnen. Met elke splitsing kun je direct 4 sommen maken. Naast de splitshuisjes zijn hiervoor ook de wisbordjes met het getal van de dag goed in te zetten. Deze kunnen al ingezet worden in groep 2. De kleuters leren zo spelende wijs al de basis van het rekenen dat ze in groep 3 aanbieden.

Opzoekkaarten breuken en procenten

Heb je moeite met breuken en procenten? Of heb jij, als leerkracht of ouder, te maken met leerlingen of kinderen die hier moeite mee hebben? Dan is het zeker aan te raden om de opzoekkaarten van Mijn Werkplekje te gebruiken. Deze opzoekkaarten hebben wij ontwikkeld  samen met leerkrachten uit groep 7 en 8. We hebben alle kleine denkstappen verwerkt, zodat leerlingen ook gaan snappen wat ze moeten doen om tot een antwoord te komen. We hebben dit inzichtelijk gemaakt door elke bewerking apart in een stappenplan weer te geven en dan met kleuren.  De leerling kan tijdens het oefenen de kaart van de opzoekkaarten voor zich leggen en dan ook oefenen met de kleuren die wij hebben gekoppeld aan de bewerkingen. Als de breuken helder zijn, dan kunnen ze met gebruik van deze werkwijze de stap maken naar de procenten en de bewerkingen van breuken naar procenten. Er kan direct op de wisbordjes geoefend worden met de gekleurde whiteboardstiften die meegeleverd worden.

Flip-over, breuken en procenten en grote getallen

Ook is er sinds kort de flip-over van Mijn Werkplekje die aansluit bij de opzoekkaarten, maar ook bij de getalwaaier. De Flip-over is een tafelmodel wat de leerkracht goed kan gebruiken bij de instructie en uitleg bij breuken en procenten. De flip-over maakt de vertaalslag van het plaatje van de breuk, naar de breuk, naar het decimaal en daarna het procent, Leerlingen zien hierdoor de verbinding en begrijpen hierdoor de relatie van deze bewerkingen. Veel kinderen krijgen hierdoor een antwoord op de vraag, waarom moet ik breuken leren. De flip-over kan aan twee kanten worden gebruikt. De andere kant zijn de grote getallen, die ook voor veel leerlingen lastig zijn. Je schrijft een getal anders dan de spreektaal. Dit begint al bij de getallen tot 100, bijvoorbeeld negen en dertig, maar de schijft 39. Veel leerlingen noteren dus 93. Met de flip-over, maar ook met de getalwaaier kun je de leerlingen helpen om het getalbeeld inzichtelijk te maken. Onze grote getallen zijn onderverdeeld in duizendtallen, honderdtallen, tientallen en eenheden. Tip ga het getal eerst leggen met de kaartjes van de getalwaaier,  Als je het grote getal hebt gelegd en daarmee hebt gebouwd kun je zien hoe je grote getallen moet uitspreken. 

Getalwaaier kopen

Hoe groter het getal, hoe moeilijker het vaak wordt om het uit te spreken. De getalwaaier die Mijn Werkplekje heeft ontwikkeld helpt dan ook bij het uitspreken van grote getallen. De getalwaaier kan ook los gebruikt worden en werkt met de kleuren van Montessori. Sinds kort is er ook de aanvulset met de zeer grote getallen. Ook de getalwaaier bieden we aan als schoolpakket. 

Contact

Wil je graag meer informatie over het rekenmateriaal van Mijn Werkplekje? Dan kun je uiteraard contact met ons opnemen. Je kunt ons bereiken door ons een mail te sturen of het contactformulier in te vullen.

 

 

© 2015 - 2023 mijnwerkplekje-shop | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel